Aktiehandel – Kom godt i gang med at handle med aktier

Aldrig har det været enklere og billigere at handle med danske aktier, som du nu kan købe og sælge direkte gennem din netbank. Online aktiehandel har både gjort det enklere og billigere at købe aktier, hvorfor antallet af danske private investorer er steget markant i løbet af de seneste mange

Kort om aktier

En aktie svarer til en bestemt ejerandel i et selskab. Hvis en virksomhed for eksempel har udstedt 1.000 aktier til kurs 100 vil virksomheden være 100.000 kroner værd. Ejer du 100 af disse aktier á 10.000 kroner vil du derfor eje 10 % af virksomheden.

Ejer du en aktie i en virksomhed, er du berettiget til bestemt del af virksomhedens overskud, som kaldes dividender. Vedtages det i hvert aktieselskab, hvor meget udbytte, skal udbetales i dividender til investorerne.

Prisen på aktier varierer hele tiden som følge af markedet. Aktiehandel går groft sagt ud på, at købe en aktie, når kursen er lav og sælge den, når kursen er høj – for på den måde at opnå en kursgevinst.

Sådan foregår en aktiehandel i praksis

Aktier handles gennem en mægler, der formidler aktiver mellem købere og sælgere. For at kunne handle med en aktie kræves det, at den er børsnoteret. Det er langt fra alle aktier, der er kan handles på børsen. Som enkeltperson er det ikke muligt at handle direkte på Københavns Fondsbørs og vi skal derfor handel gennem en børsmægler. Når du køber aktier gennem børsmægleren vil du opleve en forskel på køb- og salgspriser. Denne spredning skyldes et kurtage, som børsmægleren tager i forbindelse med en handel. Dette kurtage er forskelligt afhængig af aktivet og børsmægleren.

Vi anbefaler: Nordnet – årets børsmægler 2012

Aktier og risiko

Aktier en en investering, der generelt er langt mere profitabel end eksempelvis obligationer. Samtidig skal man være klar over, at man påtager sig en langt større risiko. Når det gælder aktier, så er det vigtigt, at sprede risikoen ud på mange forskellige investeringer. På den måde undgår du, at hele din formue forsvinder, blot fordi en enkelt aktie går ned.

Hvis du investerer mindre beløb i enkeltaktier, kan du få svært ved at opnå en passende risikospredning. Her vil det ofte være optimalt at investere sine penge igennem en investeringsforening. Hvis du køber en andel i en investeringsforening, opnår du en god risikospredning på forskellige aktier og brancher.

Vores anbefalede børsmægler

Vi anbefaler dig, at du først kaster dig ud i aktieinvesteringer, når du har minimum 20.000 kroner, da dine investeringer eller hurtigt vil løbe op i kurtager og gebyrer. Det viser sig, at der er meget store prisforskelle på aktiehandel på nettet, hvor banker alt for tit for alt for høje begyrer for transaktioner. Det kan derfor betale sig i længden at være en god børsmægler.

Vi anbefaler: Nordnet – det laveste kurtager i Danmark

Det er naturligvis gratis at oprette et aktiedepot på Nordnet.dk – uden de store årlige gebyrer.